Vaktmästeri & fastighetsskötsel
Issa vaktmästareSBC sköter vaktmästeri och fastighetsskötsel på Djingis Khan. I deras arbetsuppgifter ingår allt ifrån att klippa gräs till att byta element och skotta snö. För att komma i kontakt med dem skickar du e-post till vaktmastaren@djingis.se eller lägger en lapp i brevlådan bredvid tvättstugan.

Vår vaktmästare heter Issa Sserunkuma.

Vid fel registrera din felanmälan på www.sbc.se/felanmalan
eller kontakta kundtjänst på 0771-722 722, vardagar kl 07–21.

Låna eller få hjälp med
Hos vaktmästaren kan du låna högtryckstvätt (på grund av frostrisk får högtryckstvätten endast lånas under tiden 1/4–31/10). Skicka e-post till vaktmastaren@djingis.se eller lägg en lapp i brevlådan bredvid tvättstugan för att boka.Får du problem med blandare, avlopp eller toalett kan du kontakta vaktmästaren. Han hjälper till gratis och har reservdelar till IFÖ, Gustavsberg, FM Mattsson eller Mora.

Om du ska byta eller installera toalett, handfat, diskmaskin eller blandare kan vaktmästaren i mån av tid hjälpa dig, och för detta tar SBC 435:–/timme inkl. moms.

 

Några tips från vaktmästaren


Gräsmattor
Klippning av gräsmattor görs varje tisdag (under sommarsäsongen).
Kom ihåg att plocka undan trädgårdsmöbler eller annat om ni vill ha klippt.

grasmatta
Om ni har blommor som inte ska klippas i gräsmattan måste dessa markeras tydligt med skylt eller på annat sätt, så att den som klipper har en chans att undvika dem.

Snöskottning
Tänk på att plocka undan leksaker, cyklar och dylikt som står ute på gårdarna så att man kan komma fram med snöskopan! Där det står saker blir det inte skottat.

SBC använder grus med en saltinblandning på 10–20% för att gruset inte ska frysa ihop med följd att det inte går att sprida. Man ska dock ha med sig att grus inte är optimalt i alla lägen. Får man påfrysning av snö/kraftigt regn/slask kommer en isskorpa byggas på. Denna isskorpa kan ligga kvar länge och man behöver grusa på flera gånger för att inte få hala partier då gruset kan försvinna på sina ställen.

Grus kan vara bra om temperaturen är under -6gr då saltet inte “biter” särskilt bra, men dessa förhållanden är inte så vanliga hos oss i Skåne.

Förvara inget ätbart i förråden!
Fågelmat och annat foder i förråden lockar till sig ovälkomna djur. Inget som skadedjur tycker är läckert får förvaras i våra gemensamma utrymmen. Ser ni sådana djur eller spår av dem, kontakta Anticimex. Detta utan kostnad för egen del – föreningen har full försäkring hos Länsförsäkringar.

geting
Getingar
Har du problem med getingar ska du själv ringa direkt till Anticimex och föreningen har försäkring hos Länsförsäkringar som täcker detta.
Du får själv komma överens med dem när det passar att de kommer, om det krävs att man öppnar dörrar eller fönster.

Tätning av  dörrar  och  fönster
Tätning utförs  lätt på  egen  hand. Tätningslister kan  köpas  i  många  affärer  och  är  enkla  att  montera.  Detta kan  skydda  lägenheterna  från  kyliga  timmar  när vädret  slagit  om  och  föreningens  värmesystem  håller på  att anpassa  sig.

Vårstädning av ventilationsfilter
Vid varje fönster sitter en ventil med filter och den bör alltid vara öppen. För att inomhusmiljön ska bli så bra som möjligt är det bra att rengöra dessa filter någon gång om året.

Jordat och ojordat
Av säkerhetsskäl ska alla uttag utomhus, i kök, dusch- och badrum vara jordade. Det får inte finnas både jordade och ojordade uttag i samma rum i lägenheten. Om det gör detta bör man anlita en elinstallatör för att åtgärda felet.
OBS: Alla uttag utomhus kräver fast installerad jordfelsbrytare, det gäller uttag monterade efter 2008 och framåt.

Fukt i badrummen
Det uppstår lätt fukt i badrummen. Två åtgärder för att motverka fukten:
1) Se till att ventilen på fönsterkarmen i badrummet är stängd (gäller inte ventilen i badrumstaket).
2) Ni som byter ut badrumsdörren: se till att den nya dörren har en springa längst ner för maximal luftcirkulation.

Brandvarnare
Brandvarnare finns att hämta gratis hos vicevärden.