Ventilation och fläktar
När Djingis Khan byggdes var ventilationen baserad på självdrag och i köket satt fläkt med motor och så fungerar det fortfarande i de flesta lägenheterna. I badrummet fanns en ventil ut från torkskåpet och en till. Då vissa lägenheter under åren har haft problem med dålig luft har en del andra konstruktioner uppförts.

A. Om du på taket har en svart låda med galler på sidan innebär det att det är originalventilationen, och du kan därmed använda en köks- och badrumsfläkt med motor i.

ventilationa
A. Originalventilation med självdrag


B. Om du på taket har en svart låda med extra tak ovanpå och liten skorsten innebär det att du fortfarande har självdrag, men med ett separat utsläpp för köksluft. Du kan därmed använda en köks- och badrumsfläkt med motor i.

ventilationb
B. Nyare med självdrag


C. Enstaka lägenheter har fått takventilation med motor och det innebär att köks- och badrumsfläkt inte ska ha motor. Det kan se ut så här (eller utan den lilla skorstenen) och då ser man även en kabel på fasaden.

ventilationc
C. Mekanisk frånluft


 

D. Under 2017 har nya mekaniska fläktar satts upp på tio lägenheter. Den är kopplad till frånluft på toaletten, badrummet och i klädkammaren, vilket innebär att köket bör ha fläkt med motor, men de andra inte. Projektet ska utvärderas och därefter bestäms om fler lägenheter ska utrustas med samma system.

D. Mekanisk frånluft kopplad till toa, bad och klädkammare. Ett försök som ska utvärderas.
D. Mekanisk frånluft kopplad till toa, bad och klädkammare. Ett försök som ska utvärderas.


Är du det minsta osäker och behöver ett säkert besked inför inköp av fläkt så kontakta vicevärden för information om vad som gäller för just din lägenhet.