Kultur & Fritid

DJINGIS 50 ÅR


Jubileumskommittén håller i planeringen. Håll utkik i kalendern här på hemsidan!
Kontakt: djingisfemtio@gmail.com.

 

BANANREPUBLIKEN


Bananrepubliken är en ideell förening som startades våren 2001 i samband med återinförandet av Bananfesten, ett arrangemang under pingsthelgen eller i nära anslutning till den. Föreningens målsättning är att även under resten av året bedriva verksamhet i form av kortturneringskvällar, musikkvällar, soppkvällar och kurser för alla åldersgrupper.

Vi vill uppmana er alla att komma med idéer och önskemål om verksamhet, kurser och dylikt som ni skulle vilja gå eller hålla. Hör av dig till oss!
Överskottet från bananfesterna ska användas just till att Djingis inte bara under vartannat år är Lunds mest sociala bostadsrättsförening!

BANANFESTEN


CIMG4724c

Bananfesten utspelar sig på Bananen – det stora grönområdet som skär genom området – och äger i regel rum i början av juni: en tredagarsfest med massor av aktiviteter för alla åldrar. Här kan man bland annat se på Banancirkus, uteslutande bestående av barn från området. De repeterar in sina nummer under våren med stöd av våra egna regissörer, scenografer och kostymörer och gör alltid bejublade föreställningar.


Till en riktig cirkus behöver man ett riktigt cirkustält – och ett gammalt vackert sådant står under hela festen uppställt på Bananen. I detta arrangeras även musik framåt kvällarna – cirka tio olika musikgrupper brukar vi hinna avverka under festdagarna. Utanför tältet serveras mat och fika – allt till så nära självkostnadspris man kan komma. För under Bananfesten ska ingen på Djingis Khan behöva tänka på så triviala saker som matlagning, man ska umgås med sin familj, sina grannar och sina vänner.

Utanför tältet händer också en rad saker under dagarna: trehjulingsrally, dragkamp, backklättring, sagoläsning, nallemottagning för att nämna några. För att inte tala om det stora karnevalståg som inviger festligheterna och där man deltar gårdsvis.

Hör gärna av dig till oss om du har några idéer eller om du vill vara med och driva Bananfesten.

SOPPKVÄLLAR


soppkväll-c
Den första soppkvällen ägde rum 2011 och kön ringlade sig lång när föreningen vid premiären bjöd på soppa. Detta blev snabbt en tradition, och den fortsätter nu med hjälp av andra frivilliga krafter och köerna brukar fortfarande vara långa, men vad gör det när sopporna är så goda? Behållningen från dessa kvällar går uteslutande till olika välgörande ändamål.

Titta i kalendern här på hemsidan för aktuella datum.

Nu är soppkvällarna igång igen under våren 2023. Gå med i gruppen om ni är intresserade av att hjälpa till. https://www.facebook.com/groups/679713403692688/

MIDNATTSKÖREN


Midnattskören på Färöarna
Midnattskören på Färöarna


Midnattskören startade 1981, efter den första Bananfesten på Djingis Khan, som en områdeskör, men öppen för alla som ville vara med. Kören arrangerade musikcaféer och musikkvällar i den gamla ”Puben”, innan ombyggnaden till Vita huset. Kören tog initiativ till det första valborgsfirandet år 1982 och var djupt engagerad i de sex första Bananfesterna 1981–1986.

Kören består idag av några Djingis Khanare, ett flertal f d Djingis Khanare och många andra …

Musikaliskt har kören utvecklats, och har numera en bred, varierad repertoar och gör ett trettiotal framträdanden varje år. Midnattskören övar i Vita Huset på tisdagskvällar och arrangerar varje år ett antal musikevenemang, bl.a. mycket uppskattade allsångskvällar och konserter.

Kontaktperson: Gösta Petersen tel. 046-12 53 27

KABARÉ FEBRIL


Efter 25 års kabaréer spelades i april 2018 den sista föreställningen. Febril byggde alltid på medverkan av egna förmågor från Djingis.

kabare1
Lika viktigt som det egna artistuppbådet var under årens lopp var den långa raden av olika scenkonstnärer utifrån; ståuppkomiker, gravallvarliga poeter, rocktrubadurer med nationell lyskraft, urstyva musiker, välkända skådisar, en svensk mästare i poetry slam etc.

Kanske kan vi åter få se kabaré på Djingis – vi håller tummarna.

Vill du se filmen från Kabaré Febril, våren 2016? Klicka här.
kabare2liten

FRIENDS OF SHANGILIA


Shangilia är barnhem-skola-teater för 240 barn i Kangemi, ett slumområde i Nairobi, Kenya. Barnen är föräldralösa eller har föräldrar som antingen inte kan eller vill ta hand om dem. Hemmet bildades 1994 av Anne Wanjugu, en skådespelerska som bestämde sig för att ta hand om de 10 gatubarn hon hade arbetat med i en dokumentärfilm.

shangilia
Anne Carlsvi med några av Shangiliabarnen


Friends of Shangilia är en stödförening som startades på Djingis Khan 2000 för att stödja hemmets ekonomi. Initiativtagare var Anne Carlsvi som kom i kontakt med hemmet under en vistelse i Kenya. Sedan 2000 har föreningen samlat in hundratusentals kronor genom bidrag och många olika återkommande aktiviteter i Vita Huset:
Musikcafé/Fest – Loppis – Bokcafé – Barnens fackeltåg på valborgsmässafton –
Kvinnodagen – Kabaré Febril/Shangilia – Soppkvällar.
2005 startade vi ”Margaretas Minnesfond” där bidragen går till akademiska utbildningar för flickor från barnhemmet. Fonden är till minne av gymnasieläraren Margareta Anderson som bodde på Djingis Khan och var mycket engagerad i Friends of Shangilia. Margareta gick bort den 6 mars 2005.
Shangilias hemsida är: www.shangilia.se

Kontaktperson: Anne Carlsvi tel. 0709-92 98 94
Postgiro: 440 00 89-1

VALBORGSMÄSSOAFTON


CIMG4396c
Varje valborgsmässoafton brukar vi samlas vid bananbacken för att fira valborg. Ett fackeltåg går genom grönområdet ner till kasen. När trummorna slutar spela kastas facklorna in i kasen. Traditionen samlar väldigt många personer varje år.

MIDSOMMARFIRANDE


midsommar
Vi klär midsommarstången och dansar till dragspelsmusik och efter det är det gott och trevligt med midsommarmat i goda grannars sällskap i Bananparken.

KRÄFTSKIVA


De senaste åren har Bananrepubliken ordnat en kräftskiva i slutet av augusti. Alla tar med egna kräftor och annat till förtäring i samvaro med andra på Bananen. Denna fest har varit väldigt populär och välorganiserad, och har lockat många deltagare.

SÄLLSKAPSWHIST & BOULE


Sällskapswhist: Vi börjar spela kl. 19.00 (i Vita huset). Beräknad speltid 3–4 tim (24 omg).
Drycker kommer att finnas. För aktuella spelkvällar – kolla in kalendern här på hemsidan.
OBS: Man måste inte delta varje gång!

boule

Boule: Turnering äger rum en gång om året, ofta på sensommaren. Boulen började spelas under Bananfesten 2001, och är nu en tradition. Alla, stora som små, kan delta. När turneringen närmar sig kommer anslag upp runtom på Djingis. Bananrepubliken arrangerar.

BYTESHANDEL


Klädbytet.jpg

På Djingis Khan flödar idéerna, och det finns gott om folk som gärna jobbar ideellt. Ett bra exempel på detta är den byteshandel som startade under 2012,  och som är lokaliserad ovanför köket i Vita Huset, och har öppet de flesta torsdagar kl 17.30–19. Här kan man bli av med något man tror att någon annan skulle uppskatta och samtidigt byta mot något man själv vill ha. En pryl mot en pryl! Många har använt sig av denna möjlighet, och många saker har bytt ägare.