Vaktmästeri & fastighetsskötsel
Riksbyggen sköter vaktmästeri och fastighetsskötsel på Djingis Khan. I deras arbetsuppgifter ingår allt ifrån att klippa gräs till att byta element och skotta snö. För att komma i kontakt med dem, för att felanmäla något,  ringer du 0771860860.
Här kommer en liten hälsning från vår nya vaktmästare:

Jag heter Markku, har bott i Sverige över 30 år och nuförtiden är jag dubbel medborgare. Jag blev arbetslös från det långvariga parkarbetarejobbet hos Burlövs kommun vid en privatisering och då tänkte jag att det var dags att hitta på någonting nytt i livet. Så jag gick en fastighetsskötareutbildning vid 60 år fyllda, fick jobb hos Riksbyggen och nu är jag här. Jag är nöjd då här i Djingis Khan träffar jag trevligt folk hela dagen.

20231102_121103Vaktmästaren kommer alltid ut och gör ett kostnadsfritt besök och kan göra enklare reparationer. Är det en större reparation som du själv ska betala kan Riksbyggen hjälpa dig att boka in en hantverkare med rätt behörighet. Givetvis kan du också själv välja vem du vill anlita.

Låna grejer

Hos vaktmästaren kan du låna grensåg med långt handtag, grensax med långt handtag och ogräsrensningsverktyg.

Hos vaktmästaren kan du också låna högtryckstvätt (på grund av frostrisk får högtryckstvätten endast lånas under tiden 1/4–31/10). Skicka e-post till vaktmastaren@djingis.se för att boka. 

Några tips från vaktmästaren


Gräsmattor
Klippning av gräsmattor görs varje fredag (under sommarsäsongen).
Kom ihåg att plocka undan trädgårdsmöbler eller annat om ni vill ha klippt.

grasmatta
Om ni har blommor som inte ska klippas i gräsmattan måste dessa markeras tydligt med skylt eller på annat sätt, så att den som klipper har en chans att undvika dem.

Snöskottning
Tänk på att plocka undan leksaker, cyklar och dylikt som står ute på gårdarna så att man kan komma fram med snöskopan! Där det står saker blir det inte skottat.

Riksbyggen använder grus med en saltinblandning på 10–20% för att gruset inte ska frysa ihop med följd att det inte går att sprida. Man ska dock ha med sig att grus inte är optimalt i alla lägen. Får man påfrysning av snö/kraftigt regn/slask kommer en isskorpa byggas på. Denna isskorpa kan ligga kvar länge och man behöver grusa på flera gånger för att inte få hala partier då gruset kan försvinna på sina ställen.

Grus kan vara bra om temperaturen är under -6gr då saltet inte “biter” särskilt bra, men dessa förhållanden är inte så vanliga hos oss i Skåne.

Förvara inget ätbart i förråden!
Fågelmat och annat foder i förråden lockar till sig ovälkomna djur. Inget som skadedjur tycker är läckert får förvaras i våra gemensamma utrymmen. Ser ni sådana djur eller spår av dem, kontakta LF Skåne Service och Sanering på 040-6339088Detta utan kostnad för egen del – föreningen har full försäkring hos Länsförsäkringar.

geting
Getingar
Har du problem med getingar ska du själv ringa direkt till LF Skåne Service och Sanering på 040-6339088, föreningen har försäkring hos Länsförsäkringar som täcker detta.
Du får själv komma överens med dem när det passar att de kommer, om det krävs att man öppnar dörrar eller fönster.

Tätning av  dörrar  och  fönster
Tätning utförs  lätt på  egen  hand. Tätningslister kan  köpas  i  många  affärer  och  är  enkla  att  montera.  Detta kan  skydda  lägenheterna  från  kyliga  timmar  när vädret  slagit  om  och  föreningens  värmesystem  håller på  att anpassa  sig.

Vårstädning av ventilationsfilter
Vid varje fönster sitter en ventil med filter och den bör alltid vara öppen. För att inomhusmiljön ska bli så bra som möjligt är det bra att rengöra dessa filter någon gång om året.

Jordat och ojordat
Av säkerhetsskäl ska alla uttag utomhus, i kök, dusch- och badrum vara jordade. Det får inte finnas både jordade och ojordade uttag i samma rum i lägenheten. Om det gör detta bör man anlita en elinstallatör för att åtgärda felet.
OBS: Alla uttag utomhus kräver fast installerad jordfelsbrytare, det gäller uttag monterade efter 2008 och framåt.

Fukt i badrummen
Det uppstår lätt fukt i badrummen. Två åtgärder för att motverka fukten:
1) Se till att ventilen på fönsterkarmen i badrummet är stängd (gäller inte ventilen i badrumstaket).
2) Ni som byter ut badrumsdörren: se till att den nya dörren har en springa längst ner för maximal luftcirkulation.

Brandvarnare
Brandvarnare finns att hämta gratis hos vicevärden.