Vad gäller här?

GRANNSÄMJA


Vi bor nära varandra på Djingis Khan, det är en del av charmen. För att inte charmen ska vändas i irritation ber vi dig som boende ta hänsyn till grannarna. Spela inte hög musik med fönster eller balkongdörrarna öppna. Har du fest så tänk på grannarna och håll ljudnivån nere utomhus. Tala gärna om för grannarna om du t ex tänker ha studentfest.
Renoveringsarbeten inne eller ute bör endast ske mellan kl 8 och 20.

HUSDJUR


Visst är det kul med djur och det är nog omöjligt att gå genom vårt område utan att träffa på både katter och hundar. Det finns dock några regler för vad som gäller angående husdjur på Djingis Khan.

LÄS MER …

hundkatt-48189968

UTEMILJÖ & VÄXTLIGHET


Medlemmarna på Djingis ansvarar själva för skötsel och underhåll av gårdarna. Det innebär att alla bör delta i gemensamma gårdsstädningar eller på annat sätt bidra till att gårdarna hålls i gott och välstädat skick.
Uteplatserna är mark som ägs av föreningen och får disponeras av de boende.

Blommor och låga växter kan man plantera efter eget önskemål i egna rabatter på fram- och baksidan men det finns ändå vissa regler.

LÄS MER …

FASADER
För att underlätta för dem som vill måla egna saker i samma kulör som våra hus finns här ett dokument med alla färgkoderna.

TRÄDÄCK


Vill du bygga ett nytt trädäck eller bygga om ett gammalt finns det en del saker att tänka på.

För att få tillstånd att bygga trädäck måste en skriftlig ansökan lämnas till styrelsen. Se till att du följer de regler som finns.

LÄS MER …

STYRELSENS TILLSTÅND


Vi har stora möjligheter att sätta en personlig prägel på vårt boende, men vissa saker man vill göra kanske kräver ett tillstånd från styrelsen. Är du osäker i något fall är det alltid säkrast att fråga först.

LÄS MER …

UNDERHÅLL & RENOVERING


farg

Det är viktigt att veta vad du själv får göra i lägenheten och vad föreningen ansvarar för.

Till varje lägenhet hör en inre fond, och ur den kan du ta pengar till underhåll och renovering.

Här får du bra tips om bland annat elektriker och blandare!

LÄS MER …

FÖRSÄLJNING AV BOSTADSRÄTT


Det finns en del att tänka på när det är dags att sälja sin lägenhet. Innan försäljning kan genomföras gör föreningen en tillsyn – som inte är detsamma som en besiktning.

Till lägenheten hör bland annat nycklar och parkeringstillstånd, och detta ska följa med till köparen.

LÄS MER …

FRÅGOR & SVAR


fragorsvar

De vanligaste frågorna om bland annat nycklar, trappor och väggar besvaras.

LÄS MER …

BOENDES ANSVAR


Du har ett särskilt ansvar för lägenheten du bor i men du har också ett ansvar för fastigheten som sådan. Med detta menas utrymmen både ute och inne, som medlemmarna gemensamt disponerar.

När du använder lägenheten ska du se till att bevara vad som kallas sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Du ansvarar också för vad dina familjemedlemmar och gäster har för sig.

Med nyttjanderätten till lägenheten får du både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten. Ansvarsfördelningen mellan dig och föreningen är reglerad i stadgarna och Bostadsrättslagen.

I stadgarna anges hur föreningens verksamhet ska vara organiserad, vilken beslutsordning som ska gälla och vilka krav som ställs på dig som medlem. Ta del av stadgarna innan du blir medlem. Som medlem åtar du dig att följa stadgarna.

Som bostadsrättshavare har du ett ansvar för vissa delar i lägenheten som kan bli dyra att ersätta vid skada. Se till att din hemförsäkring respektive tilläggsförsäkring täcker in skada som du måste svara för enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar.

Mycket av det som medlemmarna tycker är viktigt för trivseln i boendet regleras varken i lagar eller stadgar. Sådana frågor beslutar man om tillsammans. Tillsammans skapar du och dina grannar den bomiljö ni vill ha.

(Från www.hsb.se)

ANDRAHANDSUTHYRNING


Det kan säkert hända någon gång att du inte behöver bo i lägenheten under en tid. Kanske funderar du på att hyra ut den i andra hand och då är det en del du ska tänka på.

LÄS MER …

andrahandmg_72771-300x200

STADGAR


Här kan du ta del av stadgarna som gäller för Brf Djingis Khan.

Normalstadgarna 2023 Brf Djingis Khan

HÄR finns utdrag ur stadgarna om boendes ansvar.

HÄR finns utdrag ur stadgarna om föreningens ansvar.

Utskrivna kopior av stadgarna finns hos vicevärden.