Bananfesten
CIMG4724c

Hej grannar! Vill vi göra en Bananfest 2023?
Några av oss som hållit ihop den några gånger förr, tycker det är dags att ställa till fest efter ett par tråkiga år – vad tycker ni?
En bananfest är något vi grannar på djingis gör tillsammans – den blir precis så stor och underbar som vi vill och har folk till. Alltså behövs det att ett antal personer vill ta lite extra ansvar för att aktiviteter blir genomförda, tält kommer på plats, och sockervadd blir fluffad. Det behövs också att andra kan tänka sig att bidra med en timme eller två av sin tid under festen för att allt ska rulla på och besökare bli nöjda.
Vill du vara med och organisera, har en idé om rolig tävling mellan gårdarna eller brinner för att göra det festfint på bananen? Kom till uppstartsmöte i Vita huset söndag den 15 januari kl 15-17!
Då berättar vi lite mer om hur vi gjorde sist och bestämmer om det blir fest eller inte.
Har du inte möjlighet att komma så hör av dig till karin.torell@live.se och berätta hur du vill bidra!
Varma och hoppfulla hälsningar, Bananrepubliken

Bananfesten utspelar sig på Bananen – det stora grönområdet som skär genom området – och äger i regel rum i början av juni: en tredagarsfest med massor av aktiviteter för alla åldrar. Här kan man bland annat se på Banancirkus, uteslutande bestående av barn från området. De repeterar in sina nummer under våren med stöd av våra egna regissörer, scenografer och kostymörer och gör alltid bejublade föreställningar.

Till en riktig cirkus behöver man ett riktigt cirkustält – och ett gammalt vackert sådant står under hela festen uppställt på Bananen. I detta arrangeras även musik framåt kvällarna – cirka tio olika musikgrupper brukar vi hinna avverka under festdagarna. Utanför tältet serveras mat och fika – allt till så nära självkostnadspris man kan komma. För under Bananfesten ska ingen på Djingis Khan behöva tänka på så triviala saker som matlagning, man ska umgås med sin familj, sina grannar och sina vänner.

Utanför tältet händer också en rad saker under dagarna: trehjulingsrally, dragkamp, backklättring, sagoläsning, nallemottagning för att nämna några. För att inte tala om det stora karnevalståg som inviger festligheterna och där man deltar gårdsvis.

Bananfesten 2019
Se fotografen Claes Jonssons bilder från Bananfesten 2019.