Brandsäkerhet
Värmeljus

Säkerhet mot brand


Med koll på läget och rätt utrustning kan vi enkelt minska risken för bränder och skydda våra egna och grannarnas hem och liv.

 

Utrustning som alla borde ha hemma:  • Brandvarnare är ett absolut minimum och ett lagkrav för varje hem. Du bör ha minst en på varje våningsplan. Saknar du brandvarnare kan du hämta det hos vår vicevärd. Tänk på att kolla batterierna på dina befintliga brandvarnare med jämna mellanrum. Passa gärna på att kolla att den inte är full av damm, det kan göra att den fungerar sämre. Det finns också spray som man kan använda för att testa.

  • Brandfilt i köket är det bästa sättet att snabbt kväva bränder som uppstår vid matlagning.

  • Brandsläckare för de större bränderna, 6 kg. Se till att alla i familjen vet var det står och hur man använder släckaren. Tänk på att om du har en pulversläckare behöver du skaka om pulvret minst en gång per år.


Tänk också på att …


Det kan även vara bra att fundera igenom utrymningsvägar om olyckan är framme. Till exempel finns det brandstegar att köpa som hakas på fönsterkarmen om man behöver utrymma från övervåningen.

Våra cykelvägar är även räddningsvägar. Vid en eventuell brand behöver räddningstjänsten kunna köra in och nå hela vägen fram även om det brinner i lägenheten som är längst bort från parkeringarna. Dessa vägar måste alltid hållas körbara och ej får blockeras genom uppställning av föremål eller andra fordon. Att köra in bil för i- och urlastning medan bilen är under uppsikt är givetvis OK då den i sådana fall enkelt kan flyttas, men parkering får ej ske varken av boende eller hantverkare.

Räddningstjänsten vill att vi håller växtligheten på cykelvägarna mellan gårdarna i schack, så att brandvägen alltid är 3 m bredd med 4 m fri höjd. Boende som har uteplats kant i kant med cykelvägen ombes att trimma utstickande grenar och annan grönska. Alltför vildvuxen grönska kommer annars att klippas av vaktmästaren.

Här finns texten som PDF för utskrift.

Fler goda råd för ett tryggt och säkert hem finns här.

Här finns goda råd om brandvarnare

Brandsäkerhet på film


Brandgruppen har också gjort filmer om brandsäkerhet som går att se på YouTube.

Försättsbild till brandfilm

Episode 1 “Bert steker köttbullar” (länk till YouTube)

Episode 2 “Bert firar valborg” (länk till YouTube)

Episode 3 “Bert får ingen ro”  (länk till YouTube)

Episode 4 “Äntligen lugnt” (länk till YouTube)

Sidan uppdaterad 2021-05-21