Djingis 50 år berättelse 14 Bengt Andersson
Här kommer ett textbidrag från Bengt Andersson på T-gården, en välkänd profil på Djingis. Bengt är sedan länge uthyrningsansvarig för Vita Huset och brukar också finklippa gräsmattorna kring T-gården.Bild1 bengt
Lördagen den 27 april 1985 flyttade jag in på T-gården, hus nummer 308 tillsammans med min dåvarande sambo och vår äldsta dotter Tove, då 6 månader gammal. Han som vi köpte lägenheten av ville bo mer centralt i Lund, så han övertog helt enkelt våran 3-rums hyreslägenhet på Möllegatan. Lägenheten ligger mitt emot dåvarande Svaneskolan och var på tredje våningen utan hiss. Det kändes bra att flytta till något marknära.
T:308 var 1984/85 inne på sluttampen av den första utbyggnaden, så här var en del målning och golvläggning kvar att slutföra. Närmaste granne på ena sidan var Ingegerd, T:306. Hon flyttade in i sin lägenhet 15 maj 1972 och nästa ägare flyttade in sommaren 2019. Är nog ej många lägenheter på Djingis som endast haft två ägare sedan området byggdes.
Grannen på andra sidan, T:310, var Kristina som skrivit sina minnen på den här sidan också. Detta året var också våran första Bananfest, en härlig upplevelse. 1981 hade jag ett vikariat som förskollärare på Djingis Khan förskola så jag fick då inblick i förberedelserna till den första Bananfesten genom Hector som också jobbade på förskolan. 1986 föddes vår andra dotter Johanna och 1990 föddes vår tredje dotter Lina.
Har av naturliga skäl haft mycket med Vita huset att göra. Redan från start fanns på området en enklare gemensamhetslokal, och i samma byggnad låg affären, från början Pia närköp. Så småningom tog ICA Tornet över, och när de byggde den nya ICA-affären togs ett stämmobeslut att satsa på att bygga ett fint kulturhus, värdigt Djingis Khans stolta kulturtraditioner. Lördagen 5 oktober 1991 invigdes det nya Vita Huset efter en omfattande ombyggnad. Midnattskören underhöll och har gjort så åtskilliga gånger genom åren och gör så fortfarande. Förutom barnkalas och vuxenfester så har det, förutom konserter med Midnattskören, även varit andra öppna tillställningar, t.ex. Kabaré Febril. Sedan februari 1992 är jag ansvarig för uthyrningen av Vita huset. Många hundra personer har varit i mitt kök för att signera kontrakt och få nycklar till Vita huset genom åren. Att vara uthyrningsansvarig inbegriper även bokning via telefon, samt inte minst tillsyn efter barnkalas och fester.
Slutligen nämner jag en långkörare här på Djingis, sällskapswhisten. Den startade i november 2001 och fortgår alltjämt, en mycket trevlig sysselsättning som inträffar varannan fredag och som jag ej kan vara utan. Whisten är beroendeframkallande.
Bengt Andersson, T 308
bengt 1Festande sällskap i Vita Huset januari 2015
bengt 3Största koncentration, ishockeyspelare i Vita Huset juli 2015
bengt 2Ett av hundratals kulturevenemang på Djingis Khan, Kabaré febril april 2016