Den nya ventilationen
När husen byggdes utgjordes ventilationen av självdrag och under åren har försök gjorts med olika typer av förstärkt självdrag eller mekanisk frånluft. Det har varit problem med dålig luft, matlukt i klädkammare och badrum och kondens på fönstren och för att en gång för alla få bukt med det har föreningen sett till att alla hushåll får den nya ventilationen. Under 2019 påbörjades bytet av samtliga ventilationer.

D. Mekanisk frånluft kopplad till toa, bad och klädkammare. Ett försök som ska utvärderas.

FRÅNLUFT


Den nya, mekaniska ventilationen är tryckstyrd, vilket innebär att boende själva inte kan reglera styrkan på suget. Man kan däremot vid enstaka tillfällen stänga av ventilationen på strömbrytaren i hallen.
PÅ: vita sidan av knappen är intryckt.
AV: sidan av knappen med en ring på är intryckt.

strombrytare
Ventilationen drar väldigt lite elektricitet, och vinsterna med att ha den påslagen överväger, men det kan vara bra att veta att det går att stänga av. När den mekaniska ventilationen är avstängd finns ändå ett självdrag som motsvarar den låga kapacitet som fanns i original.

Köket
Ventilationsröret från köket är inte kopplat till den nya ventilationen, så i köket bör du alltså ha en fläkt med motor. Luften från köket leds ut separat så att den inte kan vända tillbaka och sprida matos in i de andra rören på taket.

Utluftsdon
I klädkammaren, lilla toaletten och badrummet sätts nya utluftsdon upp och det är alltså dessa som är kopplade till den nya ventilationen.

ventil3

Badrummet
Den nya mekaniska ventilationen är kopplad till badrummet, vilket gör att du inte ska använda en egen elektrisk fläkt där.

I original finns två utluftsventiler i badrummet – en ovanför toaletten och en i taket ovanför där det från början har stått ett torkskåp. Om du vid installationen av den nya ventilationen har ett torkskåp är även denna ventil ansluten till det nya, och om du inte har ett torkskåp är den ventilen stängd uppe på taket. Om du senare väljer att ta bort torkskåpet måste den ventilen stängas på taket – kontakta i sådana fall vicevärden.

TILLUFT


Frisk luft sugs in i våra lägenheter genom olika typer av ventiler.

Springventiler
Springventiler sitter i fönsterkarmen och ska alltid vara öppna, utom den i badrummet. Dammsug då och då för att hålla dem rena. (Det finns några olika varianter.)

springventil

Runda ventiler
Ventilationsdon sitter på väggar ovanför fönster i sovrum och vardagsrum, och ska alltid vara öppna. Plocka försiktigt isär och rengör filtret, minst en gång i halvåret, och byt ut det när filtret har blivit gammalt och behövs ersättas med nytt. Nya filter finns att köpa i affär eller hos vicevärden där en 3-pack kostar 75 kr.

ventilationsdon