ventilation

FRÅNLUFT


Den nya, mekaniska ventilationen är tryckstyrd, vilket innebär att boende själva inte kan reglera styrkan på suget. Man kan däremot vid enstaka tillfällen stänga av ventilationen på strömbrytaren i hallen.
PÅ: vita sidan av knappen är intryckt.
AV: sidan av knappen med en ring på är intryckt.

strombrytare
Ventilationen drar väldigt lite elektricitet, och vinsterna med att ha den påslagen överväger, men det kan vara bra att veta att det går att stänga av. När den mekaniska ventilationen är avstängd finns ändå ett självdrag som motsvarar den låga kapacitet som fanns i original.

Köket
Ventilationsröret från köket är inte kopplat till den nya ventilationen, så i köket bör du alltså ha en fläkt med motor. Luften från köket leds ut separat så att den inte kan vända tillbaka och sprida matos in i de andra rören på taket.

Utluftsdon
Ventilerna i badrummet, på lilla toaletten och i klädkammaren bör rengöras två gånger om året. Det är viktigt att när man tar ner den för att rengöra så måste samma ventil sättas tillbaka på samma ställe samt att man inte snurrar på mittdelen då de är injusterade för just det rum den sitter i.

Så rengör du frånluftsventiler – Steg för steg

Torka utsida
Börja med att torka av utsidan på frånluftsventilen. Det kan ske med hushållspapper, fuktad trasa eller microfiberduk.

Ta loss donet
Greppa kring ytterringen och försök dra det rakt ut. Behöver du verktyg är det viktigt att inte använda några vassa verktyg som därmed
kan råka skada ventilen eller väggen. Använd hellre en smörkniv i plast än en i metall. Försök hellre pillra och peta än att bända med kraft.

Dammsug
Nu kan dammsugning ske av donet samt hålet. Samma trasa som tidigare kan nu fungera för att torka av donets in- och utsida.
Skumgummidel inuti donet kan den rengöras med lite diskmedel och vatten.

Sätt tillbaka
Var noga med att donet återmonteras korrekt eftersom detta annars kan påverka kommande ventilation. Fjädrarna på sidorna ska ta tag
i de spår som finns i ventilationsröret. Det är ofta två fjädrar (metallbågar) och dessa ska generellt peka uppåt och nedåt när du monterar tillbaka donet.

Tänk på att:
Undvik att påverka inre plattan
Var noga med att ta loss hela donet för att inte påverka den inre plattan. Denna platta är inställd för att skapa en optimal ventilation i den byggnad den
är monterad inom. Påverkas den inre plattan kan alltså kommande ventilation försämras.

ventil3

Badrummet
Den nya mekaniska ventilationen är kopplad till badrummet, vilket gör att du inte ska använda en egen elektrisk fläkt där.

I original finns två utluftsventiler i badrummet – en ovanför toaletten och en i taket ovanför där det från början har stått ett torkskåp. Om du vid installationen av den nya ventilationen har ett torkskåp är även denna ventil ansluten till det nya, och om du inte har ett torkskåp är den ventilen stängd uppe på taket. Om du senare väljer att ta bort torkskåpet måste den ventilen stängas på taket – kontakta i sådana fall vicevärden.

TILLUFT


Frisk luft sugs in i våra lägenheter genom olika typer av ventiler.

Springventiler
Springventiler sitter i fönsterkarmen och ska alltid vara öppna, utom den i badrummet. Dammsug då och då för att hålla dem rena. (Det finns några olika varianter.)

springventil

Runda ventiler
Ventilationsdon sitter på väggar ovanför fönster i sovrum och vardagsrum, och ska alltid vara öppna. Plocka försiktigt isär och rengör filtret, minst en gång i halvåret, och byt ut det när filtret har blivit gammalt och behövs ersättas med nytt. Nya filter finns att köpa i affär eller hos vicevärden där en 3-pack kostar 75 kr.

Hur byter jag filter på min F80 ventil? För att komma åt filtret måste kåpan tas bort. Detta görs genom att öppna ventilen, tryck på kåpan samtidigt som den vrids medsols. Nu har kåpans bajonettfattning släppt och filtret är åtkomligt. Montering sker i omvänd ordning.
ventilationsdon