Kondens och ventilation

KONDENS


kondens

När det är kallt ute kan det bildas kondens på fönstren. Vi hoppas att det här problemet kommer att lösas i och med att alla lägenheter får ny och mycket bättre ventilation.

Det finns en hel del lägenhetsinnehavaren kan göra för att förhindra kondens i fönstren:
Torka bort vattnet. Se till att springventilen i fönstret är öppen – i alla fönster utom i badrummet. Se till att värmen från elementen kan cirkulera, ställ inga stora möbler framför.

Tunga gardiner som sluter tätt framför fönstret håller ofta kvar kondensen, så dra undan gardinen lite så att luften kan cirkulera. Håll innerdörrarna öppna i lägenheten.

Krukväxter avger fukt och det gör även akvarier – det kan vara något att tänka på.

Kontrollera att luft kan komma in under badrumsdörr, toalettdörr och klädkammardörr – kanske behöver en springa sågas ut. Rengör filter till ventilationsdon och rengör utluftsdon.

Ställ inte stora möbler vid kalla ytterväggar. Bakom garderober, hyllor och andra täta möbler kan fukt- och mögelskador lätt uppkomma utan att det märks. Lämna därför en luftspalt på tio centimeter mellan vägg och möbel.

 

VENTILATION


Vilka delar av ventilationssystemet är vad, och hur ska de rengöras?

springventil

Springventiler sitter i fönstren och ska alltid vara öppna, utom den i badrummet. Dammsug då och då.

 

ventilationsdonVentilationsdon sitter på väggar ovanför fönster i sovrum och vardagsrum, och ska alltid vara öppna. Plocka försiktigt isär och rengör filtret, eller byt ut det när det behövs. Nya filter finns att köpa på expeditionen.

 

utluftsdonUtluftsdon är tillsammans med köksfläkt ställen där inomhusluft sugs ut. Dessa finns på lilla toaletten, i badrummet och i klädkammaren. Tänk på att inte placera en massa saker framför ventilen i klädkammaren utan se till att luften kan flöda fritt. Skruva bort locket och dammsug eller torka rent.