Kondens och ventilation

KONDENS


kondens

När det är kallt ute kan det bildas kondens på fönstren.

Det finns en hel del lägenhetsinnehavaren kan göra för att förhindra kondens i fönstren:
Torka bort vattnet. Se till att springventilen i fönstret är öppen – i alla fönster utom i badrummet. Se till att värmen från elementen kan cirkulera, ställ inga stora möbler framför.

Tunga gardiner som sluter tätt framför fönstret håller ofta kvar kondensen, så dra undan gardinen lite så att luften kan cirkulera. Håll innerdörrarna öppna i lägenheten.

Krukväxter avger fukt och det gör även akvarier – det kan vara något att tänka på.

Kontrollera att luft kan komma in under badrumsdörr, toalettdörr och klädkammardörr – kanske behöver en springa sågas ut. Rengör filter till ventilationsdon och rengör utluftsdon.

Ställ inte stora möbler vid kalla ytterväggar. Bakom garderober, hyllor och andra täta möbler kan fukt- och mögelskador lätt uppkomma utan att det märks. Lämna därför en luftspalt på tio centimeter mellan vägg och möbel.

VENTILATION


Vilka delar av ventilationssystemet är vad, och hur ska de rengöras?

springventil

Springventiler sitter i fönstren och ska alltid vara öppna, utom den i badrummet. Dammsug då och då.

ventilationsdonVentilationsdon sitter på väggar ovanför fönster i sovrum och vardagsrum, och ska alltid vara öppna. Plocka försiktigt isär och rengör filtret, eller byt ut det när det behövs. Nya filter finns att köpa i affär eller på expeditionen, ett 3-pack kostar 75 kr.

 

ventilation badrummet
Utluftsdon är tillsammans med köksfläkt ställen där inomhusluft sugs ut. Dessa finns på lilla toaletten, i badrummet och i klädkammaren. Tänk på att inte placera en massa saker framför ventilen i klädkammaren utan se till att luften kan flöda fritt.

Ventilerna i badrummet, på lilla toaletten och i klädkammaren bör rengöras två gånger om året. Det är viktigt att när man tar ner den för att rengöra så måste samma ventil sättas tillbaka på samma ställe samt att man inte snurrar på mittdelen då de är injusterade för just det rum den sitter i.

Så rengör du frånluftsventiler – Steg för steg

Torka utsida
Börja med att torka av utsidan på frånluftsventilen. Det kan ske med hushållspapper, fuktad trasa eller microfiberduk.

Ta loss donet
Greppa kring ytterringen och försök dra det rakt ut. Behöver du verktyg är det viktigt att inte använda några vassa verktyg som därmed
kan råka skada ventilen eller väggen. Använd hellre en smörkniv i plast än en i metall. Försök hellre pillra och peta än att bända med kraft.

Dammsug
Nu kan dammsugning ske av donet samt hålet. Samma trasa som tidigare kan nu fungera för att torka av donets in- och utsida.
Skumgummidel inuti donet kan den rengöras med lite diskmedel och vatten.

Sätt tillbaka
Var noga med att donet återmonteras korrekt eftersom detta annars kan påverka kommande ventilation. Fjädrarna på sidorna ska ta tag
i de spår som finns i ventilationsröret. Det är ofta två fjädrar (metallbågar) och dessa ska generellt peka uppåt och nedåt när du monterar tillbaka donet.

Tänk på att:
Undvik att påverka inre plattan
Var noga med att ta loss hela donet för att inte påverka den inre plattan. Denna platta är inställd för att skapa en optimal ventilation i den byggnad den
är monterad inom. Påverkas den inre plattan kan alltså kommande ventilation försämras.