Frågor & svar
Det dyker alltid upp frågor och här har vi samlat de vanligaste. Inte alla är besvarade än, men det är på gång och fler frågor kommer att trilla in så läs gärna här emellanåt för att få veta mer.

fragorsvar

 

1. Vilken nyckel går till bommen om jag behöver köra in med bil för att lasta något? Vilken nyckel går till cykelförråden och biltvätten?

Till bommen går tvättstugenyckeln. Behöver du en ny kan du köpa det för 100 kr hos vicevärden.

Till cykelförråden och biltvätten går originalnyckeln till lägenheten. Om du eller någon tidigare boende bytt lås och du nu saknar nyckel går det att köpa en ny sådan för 100 kr hos vicevärden.

 

2. Jag har låst mig ute. Finns det någon huvudnyckel?

Nej, du får själv kontakta och bekosta låssmed. Samma sak gäller låset till förrådet.

Läs mer om lås och nycklar.

 

3. Måste man ha tillstånd av styrelsen för att byta kök?

Nej, det behöver man inte. Vill man däremot flytta avlopp eller ventilation krävs tillstånd.

Ibland har det hänt att det blir bakfall på avloppet, vilket kan orsaka stopp eller dålig lukt. Om arbete har utförts som kan ha påverkat avloppsröret ut ur golvet måste vaktmästaren kontaktas, så att han kan undersöka om allt ser bra ut i krypgrunden.

 

4. Jag skulle vilja sätta in vindslucka för att kunna utnyttja utrymmet under taket. Vad gäller då?

Eftersom ingrepp kommer att göras i konstruktioner som är föreningens ansvar, allt ovanför innertaket, krävs tillstånd av styrelsen. Luckan ska vara isolerad och brandklassad. Golvet på vinden får belastas med max 50 kg/kvm, för det är vad reglarna klarar av. När arbetet är klart ska en tillsyn göras av en representant från styrelsen.

 

5. Får man sätta in en kattlucka ?

Nej och ja. Föreningen ansvarar för ytterdörren och den får ej göras hål i. Altandörrens glasrutor ansvarar den boende för, vilket innebär att man kan sätta in kattlucka där. Detta är dock under förutsättning att man säkerställer att värmeförlusten inte blir för stor samt att man har fått styrelsens tillstånd. Glasrutan måste dock återställas vid försäljning.

 

6. Vilka väggar är bärande?

De väggar som är ytterväggar i originalutförandet är bärande. Har om- eller utbyggnation gjorts kan även andra väggar vara bärande. Kontakta styrelsen om du är osäker.

 

7. Vem ansvarar för eluttag och strömbrytare?

Föreningen ansvarar för ledningar, eluttag och strömbrytare som föreningen har försett lägenheten med. Den boende ansvarar för nya installationer samt säkringsskåp.

 

8. Får man helkakla badrum/toa?

Det finns inget generellt förbud mot kakel, men eftersom vi har hus som ständigt rör sig ställs höga krav på underlagsarbetet och inte alla byggföretag har den kompetensen. Läs mer om badrumsrenovering. 

 

9. Finns det asbest i de gamla golvmattorna?

Ja och nej.

Det finns asbest i de plastmattor som lades in när husen byggdes, men i ludd, lim och avjämningsmassa finns inget sådant. Det innebär ingen fara att låta mattan ligga kvar, och det går också bra att som privatperson avlägsna den. Det är först vid slipning i mattan som partiklar kan lösgöras.

Linoleummatta med ljust lim och som ligger i trappan har också testats, och innehåller inga spår av asbest.

Ibland kan en oangenäm men helt ofarlig lukt komma upp underifrån mattorna. Rekommendationen är att vid nyläggning av golv avlägsna de gamla golvmattorna samt rester av lim, och därefter kontakta vicevärden för få tätat mellan väggar och golv.

 

10. Måste man ha tillstånd av styrelsen för att flytta en vägg? För att sätta upp en ny vägg?

Inget tillstånd krävs för att göra ingrepp i icke bärande vägg, eller för att sätta upp ny vägg.

Dock måste vicevärden kontaktas om du tänker göra ingrepp i väggen där uttag för tv och internet sitter.

 

11. Vår trappa utanför ytterdörren är dålig, kan vi få en ny?

Yttertrappa och trappa till baksidan får man av föreningen. Kontakta vicevärden.

 

12. Vad kan jag göra om det bildas kondens på insidan av fönstren?

Torka bort det. Se till att springventilen i fönstret är öppen – i alla fönster utom i badrummet. Se till att värmen från elementen kan cirkulera, ställ inga stora möbler framför. Tunga gardiner som sluter tätt framför fönstret håller ofta kvar kondensen, så dra undan gardinen lite så att luften kan cirkulera. Håll innerdörrarna öppna i lägenheten. Kontrollera att luft kan komma in under badrumsdörr, toalettdörr och klädkammardörr – kanske behöver en springa sågas ut. Rengör filter till ventilationsdon och rengör utluftsdon.

Läs mer om kondens och ventilation.

 

13. Min utelampa bredvid ytterdörren är trasig, lagar föreningen den?

Nej, utelampan är den boendes ansvar.

 

14. Någon sparkade en boll mot mitt fönster så att det gick sönder. Vad gör jag nu?

Glasrutor är den boendes ansvar, så kontakta glasmästare och ditt försäkringsbolag.

 

15. På vår gård står en massa övergivna cyklar. Vad ska vi göra med dem?

Det får de boende på gården själva ta tag i. Tänk på att en del av cyklarna kan vara stulna och att det kanske finns ägare som saknar dem. Det finns organisationer som gärna tar emot övergivna cyklar och ibland även kommer och hämtar dem. Fyll inte våra containrar med cyklar!

 

16. Jag tycker inte att elementen hos mig blir tillräckligt varma när det är kallt ute. Vad ska jag göra?

Termostaterna på våra element känner av hur varmt det är runtomkring och reglerar värmen därefter. Det innebär att om elementet är täckt med kläder, gardiner eller möbler så kan termostaten ”tro” att det är varmt i rummet. Så om du vill ha mer värme hemma ska du se till att termostaten är synlig.

Kanske behöver elementen luftas – kontakta då vaktmästaren så hjälper han dig.

 

17. Jag har tappat bort ett parkeringstillstånd. Kan jag få ett nytt?

Du kan köpa ett nytt hos vicevärden för 200 kronor.

 

18. Det låter som att det är möss i väggarna hemma hos oss. Vad ska jag göra?

Föreningen har försäkring hos Länsförsäkringar mot alla typer av skadedjur, till exempel möss, getingar eller skalbaggar. Kontakta själv Anticimex och boka en tid för besök – det kostar ingenting.

 

19. Det är strömavbrott i bara min lägenhet. Vad ska jag göra? 

Läs om strömavbrott här.